In Inspiratie

Heb jij last van de Winter Blues? 7 tips voor meer energie!

Heb jij in de donkere maanden van het jaar regelmatig last van de Winter Blues? Droom je ervan naar een zonnig land te emigreren en zakt de moed je in de schoenen als de wintertijd is ingesteld?

’s Morgens kruip je liever nog wat dieper onder je dekbed als de wekker gaat en als je na je werk buiten komt, lijkt het al laat op de avond en wil je zo snel mogelijk naar huis. Alles lijkt meer energie te kosten in de winter.

SAD

In de USA hebben ze er een mooi therapeutisch woord voor: SAD. Niet alleen voel je je door de winterblues regelmatig “sad”. S.A.D. staat ook voor Seasonal Affective Disorder. In Nederland noemen wij het in de volksmond winterdepressie, winterblues of winterdip. In Nederland slepen meer dan 500.000 mensen zich met sombere gevoelens en minder energie door de winter heen.

Minder Zin & Energie

Mensen met een echte winterdip hebben minder energie, zijn sneller geïrriteerd, hebben meer slaap nodig, zijn langzamer dan in de zomermaanden en hebben aandachtsproblemen. Werken is vaak een hele opgaaf en als je hier last van hebt, ga je sociale afspraken liever uit de weg. Bij veel mensen met een winterdip neemt ook de zin in seks af.

Gewichtstoename

Niet lekker in je vel zitten leidt bij veel mensen ook nog eens tot meer eten en minder bewegen en dus aankomen in gewicht met als gevolg nog minder lekker in het vel. Als de lente aanbreekt en de zon langer gaat schijnen voelt het als een ware opluchting! Herken jij kenmerken van winterdip bij jezelf?

Winterdip versus Depressie

Let op! De winterblues zorgen ervoor dat je minder energie hebt en niet lekker in je vel zit. Heb je echter vaak negatieve gedachten en soms suïcidale gedachten, die regelmatig door je hoofd spelen, dan wijst dit op een depressie. Zoek bij ernstige depressieve klachten hulp via je huisarts.

Hier 7 tips tegen winterdips!

1. Zet jezelf in het Licht!

Tot nu toe kregen mensen met een echte winterdip meestal het advies om iedere dag een half uur tot een uur een zonlichtlamp aan te zetten. Het daglicht uit de lamp helpt jouw biologische klok te herstellen. Je melatonine neemt af en hierdoor voel je je wakkerder en energieker. Dus dit is zeker iets dat je kunt doen. En natuurlijk is echt licht ook erg belangrijk. Zoek zo veel mogelijk daglicht op en ga naar buiten overdag. Ben je veel binnen, doe alle gordijnen open!

Een daglichtwekker kan ook helpen bij het goed ontwaken. In plaats van een geluidsalarm gaat langzaam de zon op in je kamer en ontwaak je op een heel natuurlijke manier.

2. Zet je gedachten in het licht en praat erover!

Onderzoek van de Amerikaanse universiteit van Vermont aangetoond dat praatsessies net zo goed, zo niet beter, werken als de lichtlamp! Als je tegen de lange winter opziet, dan is dat waar je aandacht aan schenkt. Zo wordt de winter ook een lange donkere periode in je leven. Als je negatieve gedachten in positief daglicht leert stellen, dan kom je de winter door met meer positieve energie. Voorkom dat je teveel in een sociaal isolement komt. Zoek de voor jou meest energie gevende mensen op en doe leuke dingen samen.

3. Beweeg jezelf dagelijks uit de knoop

Pak jezelf goed in en ga naar buiten bij daglicht, liefst als de zon schijnt. Kom in beweging. De wintertijd is een mooi moment voor het afspreken van wandeldates! De beweging en het praten met elkaar zorgt voor meer ontspanning en een blijer gevoel. Iedere dag minimaal een half uur!

Werk je overdag, ga dan naar buiten in de lunchpauze. Is het koud, maar droog weer buiten? Stel eens een overleg voor in de buitenlucht.  Al wandelend kom je sowieso op goede ideeën. Beweging helpt bij positieve gedachten. Beweging houdt je darmen actief. Daar zit je tweede brein, waar chemische stofjes worden aangemaakt die zorgen dat je lekkerder in je vel zit. Iedere piekerknoop in je hoofd lost als vanzelf op als je stevig wandelt in de buitenlucht.

4. Ontspan met gezonde voeding

Magnesium: Voed jezelf met verwarmende en ontspannend voedsel. Je kunt denken aan magnesium rijk voedsel zoals bananen, amandelen en ja inderdaad pure chocola is rijk aan magnesium. Kies een goed voedingssupplement om jezelf te ondersteunen, zoals magnesium citraat of magnesium bisglycinaat. Magnesium insmeren of een badje met goed opneembare magnesium werkt ook fijn.

Vitamine D: Is de R in de maand? Neem regelmatig een vitamine D3 supplement. Het zonlicht in de donkere tijd is niet sterk genoeg om ons te voorzien van voldoende D. Een tekort aan vitamine D kan zorgen voor stemmingswisselingen en depressie. Daarnaast zorgt D3 voor belangrijke functies in ons lijf zoals voor ons immuunsysteem.

Vitamine B6 en B12: En natuurlijk is het belangrijk om geen tekort te krijgen in de B vitaminen. Vooral B6 en B12 zijn erg belangrijk. Onze voeding geeft ons niet altijd voldoende vitaminen. Met name als je vegetarisch eet, kun je B6 en B12 tekort krijgen. Je kunt een tekort aanvullen met vitamine preparaten. Laat je bij het gebruik van supplementen altijd informeren door een deskundige met een gezond verstand.

5. Boost jezelf met comfortfood!

Maak lekkere verse warme soepen! Een soep maken is heel simpel: fruit een ui en wat knoflook en voeg er smaakmakers aan toe zoals kruiden en specerijen. Vervolgens voeg je verse groenten naar keuze toe en roerbak je de groenten kort. Zet de groenten onder water en breng de soep aan de kook. Roer een bouillonblokje (liefst zonder gist) mee of kruid de soep helemaal zelf met een vers kruidenbuiltje en wat zout. Broccolisoep wordt lekker pittig met wat rode hete peper (sambal) of kerrie kruiden, pompoensoep of wortelsoep smaakt nog beter met verwarmende gember erdoor. De textuur van dit soort soepen is vaak troostend en een kom warme soep zorgt voor een behaaglijk gevoel.

6. Zorg voor Regelmaat!

Zorg dat je iedere dag wel op tijd je bed uit komt. Liefst op een vast moment. Eet ook regelmatig en wijk daar zo min mogelijk van af. Eet veel groenten, noten en fruit voor de vezels en vitaminen. Zorg voor voldoende gezonde vetten en eiwitten. Je houdt er ook je suikerspiegel mee gelijk. Als je suikerspiegel minder schommelt, blijft je humeur ook stabieler. Ook ga je minder vaak snaaien als je eetmomenten met jezelf afspreekt.

7. Go with the Flow en Leef als een Deen!

Accepteer dat de Wintertijd een andere energie met zich mee brengt. De dagen zijn korter. Het is een tijd van naar binnen keren, introspectie en rust. Als je hier in mee gaat en dit accepteert, dan geeft dit ook minder stress. Je bent nog steeds krachtig, maar je bent anders krachtig dan in de zomer. Je bent meer introvert dan extravert. Pas hier je agenda op aan. Geniet van het moment. Cocoon lekker ’s avonds. Steek een gekleurde kaars aan. Draag lekkere en mooie huiskleding in kleuren waar jij blij van wordt. Maak je huis gezellig. Geniet van de kleine dingen. Houd je leven simpel. De Denen hebben winterse gezelligheid en genieten van de kleine dingen tot levenskunst gemaakt. Zij noemen dit klein geluk Hygge. Lees eens een boek over Hygge voor extra inspiratie!

 

 

Recent Posts
Comments

Leave a Comment

vijf × twee =