Categorie Inspiratie

De Overgang naar jezelf

Alle vrouwelijke dieren ter wereld blijven vruchtbaar tot ze sterven, behalve de griend, de orka en de mens. Vrouwen stoppen gemiddeld rond hun 51e met menstrueren en belanden daarmee, vaak met horten en stoten, in hun derde levensfase als vrouw. Tijd voor nieuwe rondes en nieuwe kansen. Ze noemen de Overgang niet voor niets ook de Wisseljaren of in het Engels The Change. Niet alleen je hormoonhuishouding verandert, op verschillende aspecten in je leven waait een nieuwe wind. Alles wordt anders en tegelijkertijd word je steeds meer jezelf .

De tijd van fysieke en mentale transformatie

Terwijl je middenin het leven staat, verandert er veel tijdens de Overgang. Je lichaam verandert langzaam van uiterlijk. Je komt sneller aan en je merkt dat je huid slapper wordt.  Ook je binnenwerk gaat anders draaien. Je biologische klok tikt anders, want je voelt je sneller moe en tegelijkertijd kun je s nachts ook vaker wakker worden. De hormoonbalans staat op haar kop, waardoor je mogelijk fysieke en mentale klachten ervaart zoals opvliegers, concentratieproblemen en spier- en gewrichtspijn. Met een beetje pech krijg je vreemde soms schijnbaar onverklaarbare kwaaltjes en je ervaart steeds meer kwetsbaarheid.

Van zorgbrein naar individualistisch brein

Je merkt dat je steeds minder geduld hebt voor anderen. Je vindt zorgen voor anderen mogelijk steeds meer een opgave, terwijl je wellicht altijd zo zorgzaam was. Soms herken je jezelf niet meer. Je hebt ruimte nodig. Ruimte voor jezelf en voor dat wat jij te doen hebt. Je voelt wellicht een nieuwe roeping. Misschien is er niet meteen ruimte voor je en komt er veel van vroeger boven. Je loopt tegen pijnlijke herinneringen, oude wonden en bekende patronen aan. Je wordt emotioneler, verdrietiger, somberder of gewoon steeds vaker boos en geïrriteerd. Tegelijkertijd heb je nog nooit zo vaak gelachen en gebulderd als nu. Stemmingswisselingen horen bij de Overgang en vraag jezelf eens af wat al die stemmingen jou te zeggen hebben? Wat wil jouw lijf en jouw brein je eigenlijk vertellen?

Grijp je kans voor een vernieuwend leven

Terwijl je tijdens de Overgang vooral focus hebt op de dagelijkse dingen en mogelijk de dagelijkse klachten waar je tegen aan loopt, kun je als je uitzoomt kijken wat de Overgang je oplevert. Je gaat een nieuwe levensfase in.  Misschien voel je behoefte om het stof uit je relatie met anderen en met jezelf te wapperen. De Overgang is typisch een periode in je leven dat alles op haar kop staat. Je krijgt een kans om je leven opnieuw in te richten en helemaal af te stemmen op jouw behoeften. Jij staat aan het roer en je mag je eigen koers varen. Natuurlijk is het spannend om soms het bekende te verruilen voor dat wat je echt nodig hebt. Je hoeft niet alles van jezelf overboord te gooien, maar je kunt wel jezelf opnieuw vinden.

De Overgang daagt je uit knopen door te hakken

De Overgang en de transformatie die het met zich mee brengt, nodigt jou uit om keuzes te maken. Ze nodigt je uit om nu echt goed voor jezelf te zorgen en door jezelf op de eerste plaats te zetten kun je er uiteindelijk ook voor anderen zijn. Op een andere manier. Niet vanuit zorgen voor, maar vanuit delen op jouw manier. Vraag jezelf wat je te doen hebt in het laatste lange actieve stuk van je leven? Is er een roeping waar je gehoor aan wilt geven? Wat past er nu echt bij jou in de veranderende jij. Wellicht neem je een nieuwe rol aan in jouw directe omgeving of creëer je een nieuwe omgeving. Wil je nog een opleiding doen of eindelijk dat bedrijf starten? Had je nog geen dagboekje? Dan is dit een mooi moment om te gaan schrijven!

Meer Overgangsinspiratie ontvangen? Doe mee aan mijn workshop Natuurlijk door de Overgang. Kijk in de agenda voor de datum van de eerstvolgende workshop.

Laatste nieuws

Reacties

elf + 1 =