Categorie Algemeen, Inspiratie

De Crone als archetype tijdens en na de Overgang

De Overgang wordt ook wel de transformatie naar Crone genoemd. Hoewel vijftigers tegenwoordig de nieuwe veertigers zijn, komen rondom en na de menopauze steeds meer aspecten van de Crone, ook bekend als de Wijze Oude Vrouw, op je pad. Een archetype is een eenzijdige voorstelling. Je wordt niet zomaar een Crone, maar je ontmoet steeds vaker aspecten van haar en tijdens de Overgang en vooral daarna nodigt ze je uit om open staan voor haar wijsheid.

Ze is wild, puur natuur en rauw. En ze komt voor jou!

Je herkent de Crone in sprookjes, waar ze soms wordt afgebeeld als de boze heks in het bos. De Baba Yaga, die onschuldige kinderen opeet, terwijl zij kakelende wijsheden oplepelt in haar peperkoeken of bottenhuisje. Ja, soms is de Crone een echte witch en een bitch. Ze sist en ze bijt en ze knarst en ze lust je rauw.

Ze is het oeroude gezicht van de drievoudige godin met duizend namen. Ze is ook de petemoei, de goede fee, die klaar staat met wijze raad en haar magische goede gaven. Ze is de kromgebogen mysterieuze waarzegster en ze is de fluisterende kruidenvrouw, die voor iedere ziekte een geheim natuurlijk middel kent. Ze kent geboorte en ze kent de dood van heel dichtbij. Ze is de wilde toverkol en de alwetende Wijze en de respectabele Oude. Ze vraagt je niet om los te laten, maar om te transformeren. Om te aanvaarden dat je vruchtbare tijd eindigt en dat er meer ruimte komt voor jou en jouw eigen-wijsheid.

Diepe wijsheid vanuit je intuïtie

De archetypische Crone heeft ook het gezicht van de donkere maan in de maancyclus wanneer de maan niet te zien is vlak voor ze haar eerste sikkel weer laat schijnen. In dat donkere stuk word je uitgenodigd om meer naar binnen te keren en vanuit introspectie jouw diepe innerlijke wijsheid en intuïtie aan te boren. Daar in het donker en in de stilte schuilt een diep weten. Ook dat is Crone energie. Jouw krachtige intuïtie is in jou aanwezig en je hoeft er alleen maar op te leren vertrouwen.

Terug naar je eigen natuur

Misschien voel je tijdens het Overgangsproces dat je meer behoefte hebt aan stilte en alleen zijn. Soms wordt de buitenwereld met alles wat aan je trekt je teveel. Je ervaart hier stress van en hiervan raak je sneller uit balans. De wijze Crone trekt zich ook terug in haar huisje in het bos, waar zij met de natuur leeft en kruiden in haar ketel roert. Tijdens de Overgang zul je merken dat je behoefte aan een natuurlijke omgeving kan toenemen. Wandelen in de natuur voelt helend en ontspant. Je gebruikt wellicht zelf ook al meer kruiden om jezelf te begeleiden tijdens de Overgang. Er zijn zoveel natuurlijke middelen, die je helpen om de Overgang beter te dragen! De Overgang en de periode daarna duwen je steeds meer terug naar de natuur voor natuurlijke beweging, natuurlijke voeding, voor contact met je intuitie en voor rust en ontspanning.

Uitnodiging: een ontmoeting met een Crone

Welke vrouwen in jouw leven doen je denken aan de Crone? Ken je een vrouw, die dichterbij de Crone staan? Zoek eens contact met deze vrouw en vraag haar naar haar overgangsproces en wat er allemaal is verandert in haar leven. Vraag haar te delen over haar persoonlijke groei. En luister goed naar haar. Juist dat delen van haar wijsheid en haar persoonlijke ervaringen geeft je mooie voeding en bodem voor jouw eigen groei.

Jouw Overgang naar Crone

Wil je jouw eigen innerlijke Crone ontmoeten? Wil je weten wat zij je te vertellen heeft? Wil je meer weten over de diverse aspecten van de Crone? Oefenen met je innerlijke wijsheid en intuïtie? Misschien heb je al eens kennis gemaakt met de Crone en smaakt ze naar meer.  Heb jij behoefte aan meer spirituele verdieping tijdens en na de Overgang?

Doe dan mee met een inspiratie dag Jouw Overgang naar innerlijke wijsheid. We gaan verdiepen, bezielen, ont-moeten en werken met onze intuïtie door middel van creatieve oefeningen, visualisaties, ritueel en meditatie.

Houd de agenda in de gaten voor een datum in de winterperiode.

 

Laatste nieuws

Reacties

3 × 5 =