Categorie Inspiratie

Noteer jij jouw cyclus in de agenda? Of heb je geen idee hoe jouw cyclus loopt en merk je het vanzelf dat je menstrueert? Misschien ben je zo onregelmatig dat het een verrassing is.

Kun jij jouw cyclus voorspellen?

Het is handig om je cyclus goed bij te houden. Vrouwen die zwanger willen worden, houden hun cyclus vaak goed bij. Voor vrouwen in de pre- of peri-Overgang is het interessant om te zien hoe je cyclus verloopt. Zit er een duidelijke regelmaat in? Op welke dag vind meestal je eisprong plaats en op welke dag verwacht je jouw menstruatie?  De meeste vrouwen, die in de pre-overgang belanden, krijgen eerst een kortere cyclus en na een paar jaar een langere cyclus met steeds langere tussenpozen. Als je onregelmatig bent, is het best lastig om je cyclus goed bij te houden. En als je regelmatig bent, is het toch altijd fijn als je er rekening mee kan houden. De meeste apps houden je ook alert om te kijken naar je afscheiding en naar hoe je je voelt. De combinatie van de kalender met aanwijzingen over hoe je je voelt, maken je cyclus meer voorspelbaar. Daarnaast heb je te maken met hormoonschommelingen. In de eerste helft van je cyclus ben je meestal meer extravert dan in de tweede helft van je cyclus. De tweede helft van je cyclus krijg je meer behoefte om naar binnen te keren en meer te leven vanuit je intuïtie. Als je hormoonbalans verstoort is, kun je in de dagen voor je menstruatie last krijgen van PMS. Ook dit kun je in een cyclus app bijhouden.

Een aantal handige apps

Er zijn diverse handige cyclus apps op de markt. In de app kun je vaak instellen hoeveel dagen je verwacht dat je cyclus is. De app houdt je cyclus bij en bij een regelmatige cyclus kun je ook vooruitkijken. Zo zie je bijvoorbeeld of er een flinke kans is dat je menstrueert tijdens je vakantie. De meeste zijn gratis en voor een aantal betaal je een klein bedrag. Gebruik je zelf ook een app? Of houd jij je cyclus bij met je agenda?

Ik heb een aantal vrouwen gevraagd wat hun favoriete cyclus app is en ik zet ze graag voor je op een rijtje. De meeste zijn in het Engels. Sommige apps melden wanneer je menstruatie eraan komt. Je kunt vaak persoonlijke notities maken en een aantal apps geven je ook interessante informatie aan de hand van jouw cyclus. Probeer ze eens uit. Hier een greep uit de vele apps. Wil je ze downloaden? Gewoon even google inzetten of intypen in de appstore.

 • Clue – deze app wordt wereldwijd door meer dan 2,5 miljoen vrouwen gebruikt.
 • The Flow – met deze app kun je ook de maanstanden volgen en nog veel meer.
 • Flo Fem – houdt ovulatie en menstruatie bij; je hoeft niet meer de dagen te tellen.
 • Maya – handig, wel met advertenties.
 • Period Tracker – ook weer een Engelse app die inderdaad je menstruatie bijhoudt en voorspelt
 • Women Log – hier kun je heel veel in bijhouden
 • Menstruatie Kalender – in het Nederlands! Ze noemen zichzelf een elegante app. Probeer maar!
 • Lilly period tracker – Lilly is meisjesachtig, de app is ook geschikt voor een onregelmatige cyclus.

Lees hier meer over het Ritme van je Hormonen.

Laatste nieuws
Showing 2 comments
 • Jolanda
  Beantwoorden

  Dankjewel voor het delen Mirjam! Ik heb net een app gedownload, ik ben benieuwd!

  • Mirjam de Boer
   Beantwoorden

   Wat fijn Jolanda. Ik ben benieuwd hoe de app je bevalt.

Reacties

3 + drie =