Categorie Inspiratie

Wat is PMS en welke klachten horen daarbij?

Het Premenstrueel Syndroom, PMS, is een verzameling van klachten, die optreden in de dagen voor de menstruatie. Steeds meer vrouwen hebben hier last van. Door PMS voel jij je niet jezelf en dat iedere maand opnieuw. Na je eisprong verandert je hormoonbalans. Je vrouwelijke hormoon oestrogeen is bij PMS meestal dominant ten opzichte van je hormoon progesteron. Deze onderlinge verhouding wordt extra verstoord door ouder worden, de overgang, overgewicht en een ongezonde westerse leefstijl. Ook neemt door de disbalans je serotonine levels af waardoor je minder lekker in je vel zit.

PMDD, de ernstige vorm van PMS

Voor ik in ga op de kenmerken van PMS, wil ik graag  kort toelichten dat er ook een ernstige vorm van PMS bestaat. In de medische wereld spreek je dan van PMDD oftewel Premenstrueel Disphoric Disorder. In het Nederlands wordt dit ook wel eens vertaald als Premenstruele Disfore Stoornis. In de psychiatrie staat deze extreme vorm van PMS ook bekend als PMSS oftewel Premenstruele Stemmingsstoornis. Vrouwen die hier aan lijden, krijgen vaak te  kampen met ernstige stemmingswisselingen en/of depressie, waarbij sprake kan zijn van gedachten aan suïcide. De  klachten komen alleen voor in de tweede helft van de cyclus en de behandeling vindt plaats door  middel van Hormoontherapie of anti-depressiva  en lichttherapie. Ik vind dat iedere vrouw moet weten wat PMDD is. Misschien kun je hiermee andere vrouwen helpen. Hieronder deel ik graag info  over “reguliere” PMS. Dit is namelijk een hormonale aandoening die je zelf op natuurlijke wijze met leefstijl keuzes kunt bijsturen.

Moodswings

De meest bekende klacht van PMS bestaat uit moodswings oftewel stemmingswisselingen. Je voelt je zomaar

 • boos
 • geïrriteerd
 • huilerig en verdrietig
 • snel geprikkeld en uit je hum
 • depressief en somber

Het ene moment ben je relaxed en vrolijk en het volgende moment ontwaakt jouw innerlijke heks en ben je  pisnijdig op alles en iedereen. Het ene moment ben je met iets bezig en opeens word je overvallen door hevige emoties en blijf je maar huilen. Een groot tranendal, zonder echt aantoonbare reden. De klachten zijn van voorbijgaande aard, maar je hebt er wel flink last van.

Fysieke en mentale klachten

Ook zijn er bekend fysieke pijnklachten zoals:

 • gevoelige of zelfs pijnlijke borsten
 • spierpijn
 • pijnlijke gewrichten
 • aanhoudende hoofdpijn
 • pijn in je rug
 • pijn in je buik

Daarnaast kun je letterlijk minder goed in je vel zitten, krijg je hormonale puistjes, houd je vocht vast in je handen en voeten of heb je een opgeblazen buik. Of allemaal tegelijk!

Veel vrouwen met PMS kampen met vermoeidheid. Zij slapen slechter in en ’s nachts worden ze vaker wakker.

Ook ben je met PMS gevoeliger voor stress. Je kunt minder prikkels hanteren. Een volle agenda met afspraken buiten de deur voelt als belastend. Je hebt meer behoefte aan me-time oftewel tipi-tijd. Met tipi-tijd bedoel ik dat je alleen bent op een rustige plek waar jij jezelf mag zijn en tot rust komt.

Hier met die chocola!

De meeste vrouwen met PMS hebben veel trek in zoet en vet eten. Als ik je vraag wat een vrouw dan het liefst wil eten? Dan weet ik bijna zeker dat jouw antwoord bestaat uit: chocola! Immers chocola is de perfecte combinatie van vet, suiker en magnesium. Door stress in ons lichaam verbruiken we extra magnesium. Magnesium aanvullen helpt je met ontspannen. Van suiker krijg je een kortstondige kick en een natural high. Helaas draagt suiker bij aan meer PMS klachten. Dus kies je chocola zo donker mogelijk en als je het echt niet kan laten, beperk je dan tot een klein stukje chocola per dag.

PMS klachten verminderen is mogelijk!

Pak op een natuurlijke manier je PMS aan, zodat jij direct beter in je vel zit in de dagen voor je menstruatie. Ik geef regelmatig de inspirerende workshop over meebewegen met je vrouwelijke ritme in mijn praktijkruimte aan de Spaarnestraat 11A in Utrecht. Check hiervoor de Meer Vrouw agenda.

Meer lezen?

Lees hier drie tips die je helpen met het verminderen van PMS klachten.

Laatste nieuws

Reacties

2 − een =