Categorie Inspiratie

Heb je last van PMS?

Steeds meer vrouwen zijn gevoelig voor PMS. Vermoed jij dat je last hebt van PMS? Merk je dat je regelmatig op bepaalde dagen in de tweede helft van je cyclus extra gevoelig bent voor prikkels? Ervaar je allerlei klachten die steeds weer verdwijnen zodra je menstruatie start? Dan zou dit te maken kunnen hebben met een verstoorde hormoonbalans. Steeds meer vrouwen boven de 35 jaar krijgen last van PMS, het Premenstrueel Syndroom. In dit artikel lees je waardoor je PMS krijgt en hoe je PMS met voeding kunt verminderen.

Hoe herken je PMS?

Het Premenstrueel syndroom is een verzameling van fysieke, mentale en emotionele klachten, die plaatsvinden in de dagen voorafgaand aan de menstruatie. Er is alleen sprake van PMS als alle klachten verdwijnen zodra je ongesteld bent. Typische PMS klachten variëren van gevoelige borsten, onbedwingbare trek in zoetigheid (chocola!), pittige stemmingswisselingen, slechte concentratie, weinig focus, slechter slapen, pijnlijke spieren en gewrichten en migraine.

Oestrogeen is de boosdoener

De schommelingen in je hormoonbalans hebben vaak te maken met de verhouding tussen de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. Dit wordt ook wel oestrogeen dominantie genoemd. Er is sprake van een teveel aan oestrogeen in je lijf in verhouding tot het hormoon progesteron. Ook als je oestrogeen afneemt, tijdens de Overgang, kan oestrogeendominantie blijven zorgen voor klachten. De klachten worden onder andere veroorzaakt door een slechte afbraak van het hormoon oestrogeen door je lever.

Drie natuurlijke tips voor een blije lever
Zorg goed voor je lever, zodat zij het hormoon oestrogeen op de juiste manier afbreekt.

Tip 1. Eet dagelijks 500 gram groenten

Kies voor veel verschillende groene bladgroenten. Een halve kilo groenten lijkt enorm veel. Verdeel je  groenten over de dag. Knabbel rauwkost als tussendoortje en kies als lunch een verse gepureerde groentesoep, een goed gevulde boerenomelet of bijvoorbeeld een grote groene salade. Bij je avondmaaltijd wok, stoof, stoom of gril je jouw favoriete groenten.

Tip 2. Eet regelmatig koolsoorten en broccoli

Kolen en broccoli zitten vol met DIM, een stofje dat jouw lever helpt met het op de juiste manier afbreken van oestrogeen tot OH-2. OH-2 is een zwak werkende oestrogeen variant, die je makkelijk uit plast en waar je geen klachten van krijgt. Er zijn ook supplementen met DIM verkrijgbaar. Wees altijd voorzichtig met supplementen en laat je goed informeren door een deskundige op dit gebied.

Tip 3. Vermijd overbelasting van je lever

Ontlast je lever zoveel mogelijk en vermijd alcohol, cafeïne en xeno-oestrogenen, zoals plastics, weekmakers, pesticiden en parabenen in verzorgingsproducten.

Natuurlijk is jouw basis leefstijl heel belangrijk. Zorg voor een stressvrijer leven, eet gezonde voeding en beweeg voldoende. Daarover meer een volgende keer!

Meer lezen? Lees hier welke PMS klachten er nog meer zijn.

Wil je meer weten over omgaan met PMS? Ik geef regelmatige de PMS workshop aan vrouwen van alle leeftijden.

Laatste nieuws

Reacties

1 × vijf =